foto: Sabine van Erp

SOVIDZ meldt 12 strenge instellingen bij Inspectie

Het overgrote deel van de Nederlandse (ouderen)zorginstellingen heeft op 1 juli (vrijwel) alle beperkingen opgeheven. Dat betekent dat veel Nederlandse ouderen weer bezoek kunnen ontvangen en er zelf ook weer op uit mogen.

Van twaalf instellingen is bij SOVIDZ bekend dat zij nog steeds bovenmatig strenge beperkingen opleggen, zoals een bezoektijd van maximaal een uur per week of zelfs minder, een maximum voor het aantal verschillende bezoekers, bezoekers die niet op de kamer van de bewoner mogen komen of juist niet in het restaurant. Kinderen onder de 18 worden soms geweerd of bezoekers moeten nog steeds een mondkapje op. Ook de bewegingsvrijheid van bewoners wordt nogal eens beperkt, bijvoorbeeld als ze alleen met bezoek naar buiten mogen of als familieleden hen niet mogen ophalen. Bij de melding van SOVIDZ zitten ook instellingen die nu al hebben aangekondigd bij één besmetting meteen volledig op slot te gaan. Dat is in strijd met het beleid van minister De Jonge.

De instellingen die volgens SOVIDZ een te streng coronabeleid hanteren, zijn: Magnolia in Vught, Monte Bello in Velp, Insula Dei in Arnhem, Atlant in Apeldoorn, Mariposa in ’t Harde, Rehoboth in Wapenveld, Mr. L. E. Vissershuis in Den Haag, Molenveldhuis Horst, Het Annahuis in Tegelen, De Beemden in St. Michielsgestel, Foswert in Ferwert en Amethisthorst in Den Haag. SOVIDZ heeft overigens het sterke vermoeden dat veel meer instellingen nog te veel beperkingen opleggen, maar heeft vooralsnog alleen over deze twaalf klachten gekregen van familieleden.

Via haar advocaat Jan-Koen Sluijs heeft SOVIDZ de IGJ gevraagd om voor maandag 13 juli 12.00 contact op te nemen met deze instellingen met het dringende verzoek hun coronabeleid te versoepelen. De stichting verwacht rond dat tijdstip een terugkoppeling van de IGJ.